2352082221,2351400901 ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 9, Κατερίνη

Θεραπείες Άκρων

 

Θεραπείες Άκρων
Δέδογλου Ευαγγελία, Κατερίνη


 

 

Ορθονυχία

 

Η μέθοδος που ονομάζεται ορθονυχία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων νυχιών, διορθώνοντας τη λανθασμένη πορεία του όνυχα με τη χρήση ελασμάτων (νάρθηκες). Το έλασμα το χρησιμοποιείται ώστε να κρατηθούν σταθερά τα πλάγια τμήματα του όνυχα για να μην εισχωρεί στα μαλακά μόρια των δακτύλων.

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί ελάσματα, τα οποία τοποθετεί ο ποδολόγος πάνω στο νύχι. Το θετικό είναι πως η ορθονυχία δεν προκαλεί πόνο και είναι αναίμακτη, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η καθημερινότητα του ασθενούς από τα ελάσματα, και να μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις όποιες δραστηριότητές του.

Η θεραπεία με τη χρήση νάρθηκα διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο, ώστε να γίνει σωστή επανάκτηση του όνυχα.

 

Πελματογράφος

 

Είναι μια εξέταση μέσω της οποίας συλλέγουμε πληροφορίες για την ανατομία του πέλματος, είναι ανώδινη και περιλαμβάνει δύο στάδια :

 1. Το σταστικό
 2. Το δυναμικό

Γίνεται με τη βοήθεια του πελματογράφου που αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα με αισθητήρες που καταγράφουν τις πιέσεις των πελμάτων. Συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και αναλύει όλα τα δεδομένα.

 

Παραφίνη

 

Η καλλυντική παραφίνη είναι κερί βαθιάς ενυδάτωσης και απολλέπιση χεριών και ποδιών.

 

Ονυχομυκητιάσεις

 

Προσβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά τους ενήλικες και συνυπάρχουν με μυκητιάσεις των ποδιών τους.

Αρχικά παρουσιάζεται δυσχρωμία του νυχιού (κίτρινη, λευκή, καστανή) στη μια πλάγια πλευρά του νυχιού και σε επαφή με το παρωνύχιο. Σταδιακά η δυσχρωμία αυξάνει και μπορεί να επεκταθεί σε όλο το νύχι.

Παράλληλα, αυξάνεται η συγκέντρωση κεράτινης με αποτέλεσμα το νύχι να ανασηκώνεται απ' την κοίτη του (ονυχόλυση).

Τελικά το νύχι γίνεται εύθραυστο και σπάει. Σπανιότερα, παρατηρείται πάχυνση του νυχιού και δυστροφία. Να αναφερθεί, ότι η μόλυνση και κυρίως η επιμόλυνση, γίνεται μέσω του κνησμού που πολλές φορές συνοδεύει κάποιες μορφές μυκητιάσεων και σπανιότερα με την επαφή.

 

Αθλητικό Πόδι

 

Το πόδι του αθλητή (επιδέρμωση άκρου ποδός) είναι μια μυκητιασική λοίμωξη όπως ο λειχήνας και η φαγούρα στη βουβωνική χώρα. Είναι συνηθισμένη μεταξύ των αθλητών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιονδήποτε μη αθλητή.

Εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των δακτύλων, μπορεί, όμως, να εξαπλωθεί και στα νύχια ή τις κορυφές των δακτύλων. Συμβαίνει συνήθως επειδή τα παπούτσια παρέχουν το ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον όπου ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως ο έντονος κνησμός και το κάψιμο ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν δεν αντιμετωπιστεί το σύμπτωμα του ποδιού του αθλητή μπορεί επίσης να δημιουργήσει απολέπιση δέρματος, φουσκάλες, ξηρό και φολιδωτό δέρμα, ακόμα και πέσιμο των νυχιών.

Ευτυχώς το πόδι του αθλητή είναι συνήθως ένας εύκολα αντιμετωπίσιμος μύκητας και είναι  ευκολο να αποφευχθει. Συνιστώνται να χρησιμοποιείτε μία αντιμυκητιασική σκόνη  ή σπρέυ στα παπούτσια και να φοράτε κάλτσες από μαλλί ή βαμβάκι.

Επίσης, να φοράτε ελαφριά, καλά αεριζόμενα παπούτσια, να φοράτε σαγιονάρες μέσα στο ντους όταν είναι κοινόχρηστο και να κρατάτε στεγνά τα πόδια.

 

Κανόνες Περιποίησης Διαβητικού Ποδιού

 

 1. Ελέγχουμε τα πέλματα με τη βοήθεια καθρέπτη που ακουμπούμε στον απέναντι τοίχο ή στο πάτωμα, ή με τη βοήθεια συγγενών και φίλων αν υπάρχουν τραυματισμοί
 2. Ελέγχουμε τις μεσοδακτύλιες πτυχές για τυχόν πληγές.
 3. Περιποιούμαστε καθημερινά τα πόδια μας. Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία ανάμεσα από τα δάκτυλα.
 4. Δεν τα αφήνουμε για πολύ ώρα στο νερό. Πριν το πλύσιμο ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με τον αγκώνα να MH ξεπερνάει τους 37 °C.
 5. Δεν κόβουμε βαθιά τα νύχια, μόνο ευθεία και δεν αφήνουμε γωνίες. Αποφεύγουμε αιχμηρά αντικείμενα, χρησιμοποιούμε νυχοκόπτη και λίμα ή   αλλιώς απευθυνόμαστε σε ειδικούς ποδολόγους
 6.  a) Δεν χρησιμοποιούμε κερατολυτικές αλοιφές ή καυστικά αυτοκόλλητα για τους κάλους.
   b) Δεν αφαιρούμε το νεκρό δέρμα με αιχμηρά αντικείμενα (ψαλίδι,ξυράφι,ράσπα κτλ)
   c) Δε σπάμε φουσκάλες και απευθυνόμαστε πάντα σε ειδικό
 7. Στα ξηρά πόδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαλακτική κρέμα κυρίως με ουρία. Αποφεύγουμε τα καλλυντικά με οινόπνευμα και τα αντισηπτικά στο υγιές δέρμα.
 8. Δεν κυκλοφορούμε ποτέ ξυπόλητοι, μέσα ή έξω από το σπίτι ούτε το καλοκαίρι. Προτιμούμε να φοράμε πάντα άσπρες κάλτσες.
 9. Δεν ακουμπούμε τα πόδια μας σε θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, σόμπες κτλ).
 10.  a) Προσέχουμε τα παπούτσια μας να είναι άνετα και μαλακά χωρίς ψηλά τακούνια.
   b) Ελέγχουμε με το χέρι τα παλιά ζευγάρια για σκληρές προεξοχές στο εσωτερικό τους που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
   c) Τα καινούρια πρέπει τις πρώτες μέρες να φοριούνται εναλλάξ με τα παλιά.
   d) Άτομα με κάλους, ανατομικές ανωμαλίες ή παραμορφώσεις ποδιών πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα για τους ίδιους παπούτσια (πάντα μετά απο συννενόηση με τον γιατρό)

 

Μυρμηγκιές

 

Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση.
Oι μυρμηγκιές προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να συνοδεύονται από έντονο πόνο, κνησμό ή αιμορραγία, ενώ όταν εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση.

 

Κάλοι

 

Μπορεί να προκληθούν από μια σειρά αιτιών, όπως στενά και κακής ποιότητας υποδήματα, παραμορφώσεις δακτύλων, μετατώπιση του κέντρου βάρους στο πέλμα, εκφυλισμός του λιπώδους ιστού στο πέλμα.

Ο καθαρισμός γίνεται ανώδινα και η αποθεραπεία του εξαρτάται από τη μορφή του κάλου.

 

 


 

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 9, Κατερίνη 60100 / Πιερίας
Υποκατάστημα: Αποστόλων 11, Λιτόχωρο
Τηλέφωνο: 2352082221,2351400901
Κινητό: 6938123153